Resurse pentru designeri web

Un web designer profesionist stie foarte bine ca bibliotecile de imagini, elemente de grafica, scripturi, template-uri, etc…, il ajuta foarte mult in activitate, efectiv randamentul este mult mai mare cand ai deja pregatite unele elemente pe care sa le introduci in proiectul la care lucrezi.

Din acest motiv vom incerca in paginile acestui blog sa punem la dispozitie web designerilor cat mai multe informatii care sa ii ajute.

Asteptam din partea celor care au gasit ceva interesant pe acest blog sa ne trimita comentarii, linkuri cu resurse utile, link catre blogul nostru.

 

Nelu StancuSetari configurare cont mail Thunderbird

Setarile pentru configurarea unui cont de mail in clientul Thunderbird, sunt urmatoarele:

 1. File – New Account. Va incepe vrajitorul de configurare a contului de mail.
  setare thunderbird
 2. Introduceti numele si adresa de email. Clic Next.
  thunderbird-identity
 3. Selectati POP si introduceti serverul de primire mail de forma mail.exemplu.ro. Debifati optiunea “Use Global Inbox”. Clic Next.
  thunderbird-server information
 4. Introduceti user pentru primirea si trimiterea mail-urilor care este de forma nume@exemplu.ro . Clic Next.
  thunderbird-user
 5. Setarile contului vor arata astfel ca mai jos. Clic Finish.
  finis thunderbird
 6. Clic Tools – Account Settings si editati Outgoing Server (SMTP).
  smtp
 7. In sectiunea Security and Authentication bifati “Use Name and Password” si introduceti user de forma nume@exemplu.ro. Selectati “No” pentru Use secure connection. Daca portul 25 este blocat de catre provider-ul dumneavoastra (de exemplu RCS-RDS), va rugam sa modificati cu portul 465 si selectati SSL pentru “Use secure connection”.
  setari outgoing

  outgoingSetare outlook expres

Setarile necesare configurarii contului de mail pe clientul Outlook expres:

 1. Clic Tools – Accounts , selectam tab-ul Mail si apoi clic Add Mail.
  setare outlook expres
 2. Va incepe vrajitorul de configurare, primul pas fiind setarea numelui. Clic Next.
  vrajitor configurare outlook
 3. Adresa de email. Clic Next.
  e-mail configurare
 4. Servere de email, de forma mail.exemplu.ro. Clic Next.
  outlook pop3
 5. La account name introducem adresa de email si bineinteles in campul urmator parola. Clic Next si apoi Finish.
  outlook account name
 6. Inca nu s-a terminat. Clic pe contul de email si creat si apoi Properties.
  configurare client outlook
 7. In tab-ul Servers bifati optiunea “My server requires authentication”.
  authentication mail
 8. In tab-ul Advanced, portul POP3 (de primire) este 110 si il puteti lasa asa. Portul implicit pentru trimitere este 25, care poate fi blocat unii furnizori de servicii internet ca protective anti-spam (un exemplu in acest sens este RCS-RDS). In acest caz, selectati optiunea “This server requires a secure connection (SSL)” si modificati portul in 465.
  advanced outlook expres


Configurare microsoft outlook

In randurile de mai jos veti gasi un ghid de configurare cont de e-mail in clientul de mail Microsoft Outlook.

 1. Clic Tools – Account Settings. In tab-ul Email, clic pe New. Va incepe vrajitorul de configurare a contului de mail, lasati bifat “Microsoft Exchange, POP3, IMAP, or HTTP” si apoi clic Next.
  configurare-mail
 2. In pasul urmator, nu completati nimic, doar bifati mai jos optiunea “Manually configure server settings or additional server types”. Clic Next.
  configurare microsoft outlook
 3. Selectati Internet E-mail. Clic Next.
  setare microsoft outlook
 4. La acest pas completam datele corespunzatoare. Account type selectati POP3, incoming mail server si outgoing mail server sunt de forma mail.exemplu.ro, iar la user name se completeaza adresa de email. Dupa completarea datelor, clic pe “More Settings”.
  completare date microsoft outlook
 5. In fereastra nou aparuta, selectati tab-ul Outgoing server si bifati optiunea “My outgoing server (SMTP) requires authentication”. Lasati selectat “Use same settings as my incoming mail server”.
  configurare outgoing microsoft outlook
  Tot la acest pas, selectati si tab-ul Advanced, de unde puteti modifica portul POP3 sau SMTP.
  setari advance microsoft outlook
  Implicit, portul POP3 (de primire) este 110 si il puteti lasa asa. Portul implicit pentru trimitere este 25, care poate fi blocat unii furnizori de servicii internet ca protective anti-spam (un exemplu in acest sens este RCS-RDS). In acest caz, puteti modifica portul de trimitere in 465 si  selectati SSL la optiunea “Use the following type of encrypted connection”.
  ssl outlook microsoft
 6. Clic OK, veti reveni in pagina precedenta, clic Next si Finish pentru a incheia configurare contului de mail.


Site-uri create pe diverse CMS-uri

Webmasterii, sau mai explicit, persoanele care au cunostinte de internet dar nu cunosc programare apeleaza de regula la CMS-uri (Content Management System) pentru a crea site-uri.

Majoritatea CMS-urilor sunt open-source.

Exista foarte multe CMS-uri dintre care amintim cateva mai utilizate:

 • WordPress;
 • Joomla;
 • OsCommerce;
 • Magento;
 • Drupal;
 • Opencart;
 • ZenCart.

Vom pleda necontenit pentru realizarea unui site creat de la zero in defavoarea utilizarii unui CMS.

La prima vedere, noi, creatorii de site-uri am avea de castigat folosind CMS-uri datorita timpului foarte mic de creare a unui site, a faptului ca numai este necesar sa invatam limbaje si tehnologii de programare…, insa in timp, vom avea de pierdut, pentru ca vom avea clienti nemultumiti, care nu  vor mai reveni cu  alte comenzi, nu ne vor recomanda partenerilor de afaceri.Site-uri in Joomla

Joomla este al doilea dintre CMS-urile folosite pentru crearea unui site, primul fiind WordPress.

CMS-ul Joomla este o platforma complexa cu foarte multe teme si plugin-uri.

Ca si la WordPress, nu sunt necesare cunostinte de programare; dupa instalarea platformei de pe site-ul original (joomla.org), va puteti acomoda cu modulul de administrare intr-o zi , doua.

Daca doriti un site de mari dimensiuni, ieftin si rapid, apelati la aceasta platforma; insa trebuie sa aveti in vedere urmatoarele neajunsuri: platforma se viruseaza relativ repede, personalizarea functionalitatilor , altele decat cele prevazute in modulul de administrare, se face extrem de greu, de regula nu sunt optimizate pentru browserele mai vechi (ex: I.E.6).

 Site-uri in WordPress

Dintre CMS-uri cel mai folosit este WordPress.

Desi, initial, platforma WordPress a fost creata pentru bloguri, in momentul de fata poate fi folosita inclusiv pentru magazine online.

CMS-urile sunt destinate webmasterilor, nu este nevoie de cunostinte de programare pentru a crea un site pe o platforma tip CMS; se descarca cea mai noua varianta de pe site-ul original (wordpress.org), se instaleaza, se configureaza, se adauga continut , si gata site-ul!, in cateva ore aveti un site la gata.

Aceasta solutie este recomandata celor care vor sa aiba un site fara pretentii, foarte ieftin si rapid.

Daca doriti un site profesional, care sa fie optimizat pentru toate browserele, sa apara pe pozitii superioare in urma cautarilor, in concluzie: un site de succes; luati-va gandul de la un CMS, mai cu seama de la o platforma wordpress.

Din statistici rezulta ca cele mai virusate site-uri sunt cele create pe platforma wordpressCum ajung pe prima pagina in Google?

Specialistul de la Google, Matt Cutts, explica cum se poate ajunge pe prima pagina in rezultatele Google.

Cei mai tineri dintre noi, vor zice: LOL! ; intr-adevar un montaj haios!Google Panda, Google Penguin

Google Panda si Google Penguin sunt denumirile algoritmilor SEO creati de Google.

Google Panda a aparut la inceputul lui 2011 si este orientat, in mare, catre penalizarea site-urilor care copiaza informatii, sau preiau stiri de pe agentiile de presa. In general este orientat catre optimizarea onpage, punctand foarte bine contentul unic de calitate.

Google panda

 

 

Google Penguin a aparut in aprilie 2012 si este orientat mai mult catre optimizarea offpage, mai exact, penalizeaza site-urile care fac spam prin inserarea de linkuri in asa numitele “ferme de linkuri”, acest algoritm pune un accent mai mare pe “brand”,  adica linkuri cu anchor text care sa contina denumirea domeniului.

Daca pana cum domeniile de genul: webdesign.ro aveau un punctaj mai mare, algoritmul actual puncteaza mai bine domeniile de genul: www.webstyleexpert.ro  - denumirea firmei (bradul).

Google penguinCe este un framework

Un framework este o aplicatie ce contine o colectie de scripturi cu ajutorul careia creatorii de pagini web pot realiza mult mai rapid un site complex.

Majoritatea framework-urilor sunt open-source, ca atare se pot downloada si folosi fara costuri suplimentare.

In continuare vom prezenta o lista cu cele mai folosite framework-uri:

 • CodeIgniter;
 • Zend;
 • Ruby on rails;
 • CakePHP;
 • Symfony;
 • Drupal;
 • Typo3;
 • Yii;
 • Kohana;
 • KumbiaPHP;
 • Self;
 • Prado;
 • Akelos;
 • PHP Nuke;
 • PhpOpenBiz;
 • PHPDevShell;
 • eZ Components;
 • Trax PHP

Personal nu incurajez lucrul cu framework-uri; unii confrati in ale coding-ului nu o sa fie de acord cu mine avand drept argument viteza de lucru superioara. Nu recomand lucrul cu framework-uri din urmatoarele motive: lucrand cu un framework ne vom “automatiza”, incet, incet, vom uita sa scriem clase, functii, etc…din punct de vedere al beneficiarului, nu-i tocmai comod sa caute un programator cu experienta intr-unul din framework-urile in care a fost scris site-ul, in caz ca nu mai poate continua colaborarea cu programatorul care i-a dezvoltat site-ul.Editoare php

Codul php se poate scrie pe un editor general  foarte simplu , ex: notepad; insa specialistii lucreaza cu editoare complexe specializate in cod php.

Majoritatea editoarelor specializate ofera urmatoarele facilitati:

 • Marcare sintaxa gresita;
 • sugestie sintaxa php;
 • facilitati  de cautare;
 • management fisiere
 • conectare ftp;
 • testare pe diferite browsere.

Cele mai folosite editoare pentru cod php sunt:

 • Adobe Dreamweaver
 • Zend Studio
 • Eclipse
 • PHPEdit
 • EditPlus
 • Netbeans
 • PsPad
 • Maguma Studio
 • PhpExpertEdit